Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018
Τα άτομα που κάνουν τακτικά έστω και ήπιας έντασης άσκηση κινδυνεύουν λιγότερο από ένα σοβαρό εγκεφαλικό στο μέλλον σε σύγκριση με όσους δεν είναι δραστήριοι σωματικά, δείχνει μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 925 άτομα που είχαν νοσηλευτεί λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ 2014 και 2016. Συνολικά, τέσσερις στους πέντε από αυτούς τους ασθενείς είχαν υποστεί ελαφρύ εγκεφαλικό.
Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες δήλωσαν πως δεν ήταν δραστήριοι σωματικά πριν από το επεισόδιο. Σε σύγκριση με αυτούς, όσοι από τους ασθενείς δήλωσαν πως έκαναν έστω και ήπια άσκηση –όπως τέσσερις ώρες περπάτημα την εβδομάδα– φάνηκε πως είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν ελαφρύ μόνο εγκεφαλικό αντί για σοβαρό επεισόδιο.
«Από προηγούμενες μελέτες γνωρίζαμε ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί ναμειώσει τη συχνότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων. Δεν ήταν ωστόσο σαφές εάν η σωματική άσκηση πριν από ένα εγκεφαλικό μπορεί να επηρεάσει τη σοβαρότητά του» αναφέρει σχετικά η Μαλίν Ρέινχολντσον από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, επικεφαλής της μελέτης.
Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν μέση ηλικία τα 73 έτη και οι περισσότεροι από αυτούς είχαν πάθει ισχαιμικό εγκεφαλικό, που είναι πιο συχνό σε σχέση με το αιμορραγικό. Για να αξιολογήσουν τα επίπεδα της σωματικής τους άσκησης, οι ερευνητές τούς ρώτησαν πόσο συχνά και πόσο έντονα γυμνάζονταν πριν νοσηλευτούν.
Ως ήπια άσκηση ορίστηκε το περπάτημα σε χαλαρό ρυθμό για τουλάχιστον τέσσερις ώρες την εβδομάδα και ως μέτριας έντασης άσκηση το κολύμπι, το τρέξιμο ή το ζωηρό περπάτημα για δύο έως τρεις ώρες την εβδομάδα.
Από τους 481 σωματικά αδρανείς ασθενείς, οι 354 (ποσοστό 75%) έπαθαν ελαφρύ εγκεφαλικό. Από όσους έκαναν ήπια άσκηση, 330 στον αριθμό, ποσοστό 86% έπαθαν ελαφρύ εγκεφαλικό και, τέλος, από τα 59 άτομα που έκαναν μέτριας έντασης άσκηση ελαφρύ εγκεφαλικό έπαθαν οι 53, δηλαδή ποσοστό 90% της συγκεκριμένης ομάδας ασθενών.
Και η ηλικία φάνηκε βέβαια να παίζει ρόλο στη σοβαρότητα ενός εγκεφαλικού, αφού οι νεότεροι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να υποστούν ελαφρύ επεισόδιο.
Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, η Νικόλ Σπάρτανο, συντάκτρια συνοδευτικού editorial της μελέτης και ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, αναφέρει: «Η τακτική άσκηση βοηθά τον εγκέφαλο να διατηρεί υγιείς τις αρτηρίες που σχηματίζουν πολύπλοκα δίκτυα. Έτσι, όταν συμβαίνει κάποια απόφραξη (ισχαιμικό εγκεφαλικό) σε μια περιοχή, θα βρεθεί κάποια άλλη διαδρομή για να φτάσει αίμα στην περιοχή αυτή».
Επίσης, η καλή φυσική κατάσταση προλαμβάνει παράγοντες κινδύνου για το εγκεφαλικό όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υπέρταση, προσθέτει η ερευνήτρια και καταλήγει: «Η μελέτη αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς υποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να κάνει κανείς πολλή και έντονη άσκηση για να δει αποτέλεσμα».