Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018


Το «εγκεφαλικό τηλεκοντρόλ» προορίζεται για ανθρώπους με σοβαρές κινητικές δυσκολίες, όπως οι τετραπληγικοί, οι οποίοι θα πρέπει να φορούν στο κεφάλι τους μια νευροπροσθετική «κάσκα» με 64 ηλεκτρονικούς αισθητήρες και μια συσκευή καταγραφής της κίνησης των ματιών τους.

Γιατί να ψάχνεις που -στο καλό- έχεις βάλεις το τηλεκοντρόλ, αν μπορείς να αλλάξεις κανάλι στην τηλεόραση απλώς «πατώντας» το με το μυαλό σου; Αυτός είναι ο απώτερος στόχος της Samsung, που αναπτύσσει ένα σύστημα, το οποίο θα επιτρέπει στους θεατές να χειρίζονται την «έξυπνη» τηλεόραση με τον εγκέφαλό τους, αλλάζοντας κανάλια ή την ένταση του ήχου.

 
Κατ’ αρχήν, το «εγκεφαλικό τηλεκοντρόλ» προορίζεται για ανθρώπους με σοβαρές κινητικές δυσκολίες, όπως οι τετραπληγικοί, οι οποίοι θα πρέπει να φορούν στο κεφάλι τους μια νευροπροσθετική «κάσκα» με 64 ηλεκτρονικούς αισθητήρες και μια συσκευή καταγραφής της κίνησης των ματιών τους. Η κάσκα συνδέεται με έναν υπολογιστή και αυτός με την τηλεόραση.

Το σύστημα, που χρησιμοποιεί μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή, προκειμένου να μετατρέψει -με τη βοήθεια λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης- τις σκέψεις του χρήστη σε ηλεκτρονικές εντολές προς την τηλεόραση, αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Pontis, σε συνεργασία με το Κέντρο Νευροπροσθετικής της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (EPFL).

Οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν ένα πρωτότυπο του συστήματος σε συνέδριο στο Σαν Φρανσίσκο προ ημερών (Samsung Developers Conference), σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ» και το CNET, σε αυτή τη φάση παίρνουν δείγματα εγκεφαλικών κυμάτων από ανθρώπους για να συγκεντρώσουν περισσότερα δεδομένα, όσον αφορά τον τρόπο που ο νους συμπεριφέρεται, όταν θέλει να αλληλεπιδράσει με την τηλεόραση.

«Στόχος μας είναι να παρέχουμε τη δυνατότητα πρόσβασης (στην τηλεόραση) σε ανθρώπους που δεν μπορούν να κινηθούν καθόλου ή που έχουν πολύ σοβαρούς περιορισμούς στις κινήσεις τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ρικάρντο Τσαβαριάγκα της EPFL. Κάποια στιγμή, ίσως εντός του 2019, το νέο σύστημα θα δοκιμασθεί σε ελβετικά νοσοκομεία.

Είναι βέβαια προφανές ότι ο μέσος χρήστης, ο οποίος δεν έχει κινητικά προβλήματα, θα προτιμήσει να ψάχνει το καταχωνιασμένο τηλεκοντρόλ, παρά να φοράει ένα «κράνος» (αφού προηγουμένως έχει βάλει το αναγκαίο τζελ στο κεφάλι του για να δουλέψουν σωστά οι ηλεκτρονικοί αισθητήρες…)

Όμως διάφορες ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο εργάζονται ήδη πάνω σε ακόμη πιο εξελιγμένες διεπαφές εγκεφάλου-μηχανής, που θα καθιστούν περιττές τις συσκευές τύπου κράνους. Μία τέτοια πρωτοβουλία αναπτύσσει η εταιρεία Neuralink του Ίλον Μασκ της Tesla και της Space X.

Η τεχνολογία αυτή βρίσκεται ακόμη στα πρώτα βήματά της, αλλά μπορεί μια μέρα να αντικαταστήσει τα πληκτρολόγια, τις οθόνες αφής και τους φωνητικούς ψηφιακούς βοηθούς, αφού δεν αποκλείεται όλες οι συσκευές να ελέγχονται πια με τη σκέψη.

 

Πηγή: https://www.in.gr/2018/11/13/tech/egkefaliko-tilekontrol-stin-ypiresia-anthropon-kinitika-provlimata/