Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018


Η πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η ασθένεια διαταράσσει την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος.

Ένα από τα κύρια σημάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι η απώλεια της μυελίνης, μιας λιπαρής ουσίας που καλύπτει και προστατεύει τα νεύρα.

Στην πολλαπλή σκλήρυνση το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τη μυελίνη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά ψάρια, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πολλαπλή σκλήρυνση.

Ποια είναι όμως η ποσότητα που κάνει τη διαφορά; Στην παρούσα μελέτη, όσοι έτρωγαν ψάρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ή 1-3 φορές τον μήνα σε συνδυασμό με καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίων, είχαν 45% χαμηλότερο κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης συγκριτικά με όσους έτρωγαν ψάρια λιγότερο από μία φορά τον μήνα και δεν λάμβαναν σχετικά συμπληρώματα.

«Η μελέτη μας έδειξε άλλο ένα όφελος της διατροφής με ψάρια και θαλασσινά», εξηγεί η Δρ Αννετ Λανγκερ-Γκουλντ, συγγραφέας της μελέτης, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη διαπιστωθεί ότι η τακτική κατανάλωση ψαριών μειώνει και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές του συστήματος υγείας Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνια, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 1.100 άτομα από τη Νότια Καλιφόρνια με μέση ηλικία τα 36 έτη. Οι μισοί είχαν διαγνωστεί με πολλαπλή σκλήρυνση σε πρώιμο στάδιο ή κλινικά απομονωμένο σύνδρομο.

Οι ερευνητές εστίασαν επίσης σε στοιχεία για 13 γενετικές μεταλλάξεις σε μια δέσμη ανθρώπινων γονιδίων που είναι γνωστό ότι ρυθμίζουν τα επίπεδα των λιπαρών οξέων. Δύο από τις 13 μεταλλάξεις συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης ανεξαρτήτως της κατανάλωσης ψαριών. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν γενετικό πλεονέκτημα στην ρύθμιση των λιπαρών οξέων.

«Τα ω-3 είναι γνωστό ότι έχουν νευροπροστατευτική και αντιφλεγμονώδη δράση, κάτι που πιθανόν να παρέχει προστασία και έναντι της εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης», εξηγεί η Δρ Λανγκερ-Γκουλντ.

Η έρευνα δεν εστίασε σε άτομα που βρίσκονταν σε προηγούμενο στάδιο της νόσου, αλλά η συγγραφέας εικάζει ότι αφού τα ω-3 προστατεύουν από την καρδιακή νόσο και τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση που έχουν και καρδιακή νόσο είναι πιθανότερο να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αναπηρίας, η κατανάλωση ψαριών μπορεί να είναι επιβοηθητική.

«Η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών είναι σε κάθε περίπτωση προτιμότερη από τη λήψη ω-3 λιπαρών οξέων σε μορφή συμπληρώματος διατροφής», υπογραμμίζει.

Η μελέτη θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας τον προσεχή Απρίλιο.

Πηγή: https://www.onmed.gr/ygeia/story/364567/sklirynsi-kata-plakas-h-trofi-poy-meionei-ton-kindyno-eos-45